Schuldhulpverleners

Breng orde in de financiŽle wanorde!

Er zijn vijf Raden voor Rechtsbijstand in Nederland.

Rechtsbijstand Er zijn vijf Raden voor Rechtsbijstand in Nederland. Indien u vragen hebt kunt u deze mailen aan advocaten. Als uw inkomen te hoog is moet u de kosten van rechtsbijstand zelf betalen. Alle gezinsleden zijn meeverzekerd, inclusief je studerende kinderen die op kamers wonen. Soms ontvangt u van de Raad een voorwaardelijke toevoeging. Bijvoorbeeld door een advocaat in te schakelen of uw vakbond. Veel gemeenten hebben sociale raadslieden in dienst.

Na afloop van de procedure ontvangt uw advocaat een vergoeding van de overheid. Dit is onder andere afhankelijk van uw inkomen en vermogen. De Raad stelt u en uw advocaat op de hoogte van hun beslissing op uw aanvraag.

Ook in strafzaken hoeft u in principe geen advocaat te nemen. Zit u in voorarrest dan krijgt u automatisch een advocaat toegewezen. Anders neemt de rechter uw zaak niet in behandeling. In deze folders kwam u titels tegen van een aantal andere folders. Adressen en telefoonnummers vindt u in het telefoonboek.

Hulp bij schulden

Schuldhulpverlening komt voor in veel verschillende vormen. Het voordeel van aankloppen bij officiciŽle instanties is dat je zekerheid hebt dat je professioneel geholpen wordt, en dat er veelal gewerkt wordt met een gedragscode en klachtenrecht. Ook zul je niet hoeven te betalen voor deze schuldhulpverlening: dit is wettelijk verboden. Als je bij ťťn van die officiŽle instanties aanklopt, zullen ze eerst allerlei informatie van je willen. Je krijgt een aanvraagformulier of een intakegesprek waar je veel vragen moet beantwoorden over je schuldensituatie.